Trustpilot

Inleiding tot Campagnolo Wielrenfiets Versnellingssystemen!

Inleiding tot Campagnolo Wielrenfiets Versnellingssystemen!

Stel u voor aan de Campagnolo wielrenfiets versnellingssystemen.

Campagnolo, afkomstig uit Italië, is een van de meest legendarische merken voor fietsversnellingen. In 1933 ontwierpen ze een hendel waarmee renners snel achteruit konden schakelen tijdens het rijden, waardoor de noodzaak om af te stappen voor achteruit schakelen tijdens races werd geëlimineerd. Ze worden vaak beschouwd als de uitvinders van het versnellingssysteem. In de afgelopen 85 jaar heeft Campagnolo consequent een innovatieve geest behouden en voortdurend betere en bijgewerkte technologieën bedacht. Dit zorgt ervoor dat elke rijder niet alleen zijn fiets bestuurt, maar ook optimale productprestaties behaalt. De stap naar de 12-versnellingen mijlpaal is een nieuw tijdperk, dat rijders de snelste, meest nauwkeurige en multifunctionele productervaring biedt.  

De Campagnolo familie is momenteel onderverdeeld in:

Super Record EPS elektronisch (volledig assortiment 11-versnellingen)

Super Record (12-versnellingen)

Record (12-versnellingen)

Record EPS (volledig assortiment 11-versnellingen)

Chorus (11-versnellingen)

Chorus EPS (11-versnellingen)

Potenza (11-versnellingen)

Centaur (11-versnellingen) 

Instapniveau Campagnolo Systeem: Centaur 

De instapniveau Centaur versnellingsset staat op gelijke voet met 105 of SRAM Rival in dezelfde categorie, beide zijn 11-versnellingen en gemaakt van lichtgewicht aluminium legering. Hoewel Centaur de laagst gerangschikte serie van Campagnolo is, is de prestatie vergelijkbaar met 105. Campy beweert dat het enige verschil tussen Centaur en zijn hoger gepositioneerde sets het gebruik van betaalbaarder materialen is.

Crankstel

De nieuwe crankstel lijkt op de Super Record maar is iets zwaarder. Zowel de grote als de kleine kettingbladen maken gebruik van een vierarmige verbinding, met onafhankelijke BCD's en verschillende schroefringmaten, wat hun stijfheid verbetert. Alleen 50/34 en 52/36 combinaties zijn beschikbaar, omdat Campagnolo van mening is dat deze combinaties het meest geschikt zijn voor amateurrijders.

Achterste Cassette

Omvat alle overbrengingsverhoudingen tot 32 tanden, waardoor de keuze tussen korte en lange kooi-opties overbodig wordt.

Shifters

De polymeer schakelhendels en hoogwaardige EPS interne mechanismen bieden vergelijkbare schakelsensaties, voornamelijk beperkt tot één versnellingswissel per keer zonder de mogelijkheid van continu omhoog of omlaag schakelen.

De volledig nieuwe Campagnolo Serie: Potenza 

Potenza staat vierde in de hiërarchie van Campy, na Super Record, Record en Chorus. Dit nieuwe model vervangt Veloce en Athena en is het startpunt voor schijfremopties in de Campagnolo line-up.

De geheel nieuwe Potenza set werd in 2017 een concurrent van Ultegra. Het erft functies van Record, met een vierarmig crankstel en schakelaars vergelijkbaar met de stopgezette Veloce en Athena sets, waardoor drievoudig omhoog schakelen en enkelvoudig omlaag schakelen mogelijk is. Potenza vervangt Athena effectief.

Ongewijzigd Campagnolo Systeem: Chorus 

De nieuwe Vari-Cushion™ schakelhendels, met Ultra-Shift™ ergonomische hendelmechanismen, bieden 1 tot 4 versnellingswisselingen op basis van vingerkracht. Vanaf dit niveau is er een aanzienlijke verschuiving naar koolstofvezel materiaal, met rode en witte opties beschikbaar.

Geüpgraded Lagere Campagnolo Systeem: Record 12-versnellingen 

Voorheen was de topklasse Record-serie, nu wordt het beschouwd als een geavanceerd model. Structureel combineert het hoogwaardige koolstofvezel, lichtgewicht legering en titanium en positioneert zichzelf tussen Shimano Ultegra en Dura-Ace, of SRAM Force en SRAM Red.

Professioneel Campagnolo Systeem: Super Record 12-versnellingen 

Campagnolo biedt een hoger niveau van combinatie met zijn topklasse Super Record. Vergelijkbaar met Record, maar met gebruik van koolstofvezel en titanium, zijn de componenten van Super Record lichter en robuuster. De herontworpen schakelaars zijn gemakkelijker voor kleinere handen, waardoor tot vier omhoog schakelen en vijf omlaag schakelen in één beweging mogelijk is. Het Super Record crankstel is geliefd bij renners als een kunstwerk.

Zowel Record als Super Record kunnen nu worden uitgerust met Campagnolo's schijfremopties.

Campagnolo EPS Elektronische Schakelaars 

De Super Record EPS van Campagnolo is de duurste onder de drie grote merken. Naast mechanisch schakelen biedt Campagnolo elektronisch schakelen genaamd EPS (Electronic Power Shift). Het begint met Chorus EPS, vergelijkbaar met Shimano, waarbij mechanisch en batterij-aangedreven schakelen wordt gecombineerd. De batterij kan extern worden geplaatst of verborgen worden in de zadelpen of zitbuis. Super Record EPS verbetert al deze functies. Net als Shimano deelt de mechanische EPS dezelfde crankstel, cassette en ketting als de Super Record.

Conclusie

De prestaties van Campagnolo versnellingssystemen variëren slechts in geringe mate tussen verschillende niveaus. Zelfs de meest instapniveau producten bieden goede prestaties. Hoger niveau schakelaars verschillen voornamelijk in gewicht en gebruikte materialen (koolstofvezel, titanium, etc.). Het belangrijkste materiaalverschil is dat schakelaars van midden- tot hoog niveau kogellagers gebruiken, terwijl instapniveau schakelaars nylon glijlagers gebruiken.