Trustpilot

Bikepacking - Alles wat je moet weten

WAT IS BIKEPACKING?

Bikepacking is een spannende buitenactiviteit.

WAT IS BIKEPACKING EN HOE VERSCHILT HET VAN TRADITIONELE FIETSTOCHTEN?

BIKEPACKING:
Bikepacking is een buitenactiviteit waarbij fietsen en kamperen worden gecombineerd. Over het algemeen fiets je gedurende meerdere dagen of weken door afgelegen of ongerepte gebieden en breng je de nacht door onderweg. Bij deze activiteit worden meestal fietsen gebruikt die geschikt zijn voor ruig terrein, zoals wildernis of bergen. Je moet ook voldoende uitrusting en voedsel meenemen. De focus ligt op lichte uitrusting en de vrijheid om te reizen.

FIETSTOCHT:
Bij traditionele fietstochten volgt de meerderheid een vaste route gedurende langere tijd, vaak door steden, dorpen of langs de kust, op fietsen die meer geschikt zijn voor wegen of verharde paden. Bij traditionele fietstochten draait het meer om comfort en plezier, met gecontroleerde en gelijkmatige routes en reistijden. Fietsers kiezen er vaak voor om in hotels of hostels te overnachten in plaats van te kamperen.

INHOUDSOPGAVE

 1. Welke fietsen zijn geschikt voor bikepacking en welke niet?
 2. Welke uitrusting moet je meenemen bij bikepacking?
 3. Hoe kun je bagage gemakkelijk meenemen bij bikepacking?
 4. Waar moet je op letten bij het kamperen?
 5. Hoe moeten beginners hun bikepackingtour plannen met een fiets?
 6. Samenvatting

 1. Welke fietsen zijn geschikt voor bikepacking en welke niet?

SOORTEN FIETSEN DIE GESCHIKT ZIJN VOOR BIKEPACKING:

Gravelbikes: Gravelbikes zijn fietsen die de kenmerken van racefietsen en mountainbikes combineren. Hun banden zijn breder dan die van racefietsen en smaller dan die van mountainbikes, zodat ze zich kunnen aanpassen aan verschillende wegdekken en terrein, wat ze zeer geschikt maakt voor bikepacking.

Toerfietsen: Toerfietsen zijn ook een goede optie voor bikepacking. Ze zijn ontworpen om meer uitrusting en voorraden mee te nemen en kunnen verschillende wegomstandigheden aan.

Mountainbikes (MTB): Met een stijver frame en grotere banden zijn mountainbikes in staat om complexe wegen en ruig terrein aan te kunnen. Deze fietsen zijn ideaal om te wandelen en te verkennen in de wildernis, evenals voor bikepacking.

SOORTEN FIETSEN DIE NIET GESCHIKT ZIJN VOOR BIKEPACKING:

Racefietsen: Racefietsen hebben lichte frames en smalle banden waarmee fietsers lange afstanden sneller kunnen afleggen, maar ze zijn niet ontworpen voor ruig terrein, dus ze behoren niet tot de beste opties voor bikepacking.

BMX-fietsen: BMX-fietsen hebben meestal compacte frames en banden en zijn geschikt voor stuntrijden, maar niet voor langeafstandstochten en bikepacking.

E-bikes: E-bikes moeten extra apparatuur zoals batterijen meedragen, wat het gewicht en de omvang van de fietsen vergroot, daarom zijn ze niet de beste keuze voor bikepacking.

 1. Welke uitrusting moet je meenemen bij bikepacking?
 • Slaapzak: Een slaapzak die je warm en comfortabel houdt, is essentieel, vooral bij lage temperaturen 's nachts.
 • Tent: Een tent biedt je een privé en veilige ruimte en beschermt je tegen weer en wild.
 • Kookgerei: Lichtgewicht kookgerei stelt je in staat om je eigen eten te bereiden in de natuur.
 • Waterfles en filter: Hydratatie is essentieel in de natuur. Daarom heb je een waterfles nodig om water op te slaan en een filter om water in het wildernis te filteren en zuiveren.
 • Navigatiesysteem: In de wildernis heb je een effectief navigatiesysteem nodig om je bestemming te vinden en ervoor te zorgen dat je niet verdwaalt.
 • Lampen: Lampen stellen je in staat om 's nachts de weg te zien en kunnen ook je tent verlichten. Lichtgewicht, duurzame lampen kunnen je comfortabeler en veiliger maken in de buitenlucht.

 1. Hoe kun je bagage gemakkelijk meenemen bij bikepacking?

De manier waarop je je bagage meeneemt is erg belangrijk bij het bikepacken met de fiets. Hier zijn een paar manieren om je bagage mee te nemen.

 • Bovenbuiszak: Een bovenbuiszak is een handige manier om je bagage mee te nemen. Het maakt het mogelijk om bagage op de bovenbuis van de fiets te bevestigen zonder dat dit ten koste gaat van het stuurgedrag. Als je minder bagage hebt of als je bepaalde items snel wilt pakken, kun je deze tas gebruiken.
 • Zadeltas: Een zadeltas is een manier om je bagage onder het zadel van je fiets te hangen. Dit zal het gewicht centreren op de fiets en de fiets in balans houden. Het is geschikt voor het vervoeren van lichte bagage, zoals bandenreparatiegel en batterijen.
 • Framebag: Een framebag is een manier om bagage aan een fietsframe te hangen. Het verdeelt het gewicht aan beide zijden van de fiets en houdt de fiets in balans. Het is geschikt voor het vervoeren van middelzware bagage, zoals boodschappen en water.
 • Stuurtas: Een stuurtas is een manier om bagage aan het stuur van je fiets te hangen. Het geeft je gemakkelijke toegang tot je bagage, maar je moet oppassen dat je niet te veel bagage plaatst, omdat dit invloed kan hebben op het stuurgedrag van je fiets.
 • Bagagedrager Tas: Een bagagedrager tas is een manier om bagage aan de bagagedrager van de fiets te hangen. Het concentreert het gewicht aan de achterkant van de fiets en houdt de fiets in balans. Deze methode is geschikt voor het vervoeren van grote stukken bagage, zoals tenten en slaapzakken. Welke optie je ook kiest, je moet ervoor zorgen dat het gewicht en de stabiliteit van je bagage goed zijn om losraken of vallen te voorkomen. Let ook op de grootte van je bagage, zodat het je rijervaring niet beïnvloedt.
 1. Waar moet je op letten bij het kamperen?

Kamperen is een ontspannende en leuke activiteit, maar er zijn een paar dingen waar je rekening mee moet houden om je veiligheid en comfort te waarborgen. Hieronder staan enkele punten om in gedachten te houden.

 • Het kiezen van de juiste kampeerplek: Bij het kiezen van een kampeerplek moet je rekening houden met het terrein en de weersomstandigheden. Kies een plek ver van de weg en vermijd laaggelegen of overstromingsgevoelige gebieden. Bij kamperen in de winter of op grote hoogte moet je ervoor zorgen dat je warm blijft.
 • Voedselopslag: Bij het kamperen moet je opletten hoe je voedsel opslaat om besmetting door wilde dieren te voorkomen. Bewaar voedsel in luchtdichte containers en uit de buurt van tenten en slaapzakken.
 • Slaapzak en tent: Bij de aanschaf van slaapzakken en tenten moet je ervoor zorgen dat ze geschikt zijn voor het lokale klimaat en je voldoende warmte en bescherming bieden. Bij het opzetten van je tent moet je ervoor zorgen dat deze stabiel en stevig aan de grond bevestigd is, zodat deze niet instort bij sterke wind of slecht weer.
 • Brandveiligheid: Als je een vuur wilt gebruiken voor koken of verwarmen tijdenshet kamperen, moet je letten op de veiligheid van het vuur. Plaats het vuur in een open gebied en vermijd het plaatsen van brandbare objecten in de buurt. Vergeet niet om het vuur te doven en op te ruimen voordat je vertrekt.
 • Houd je aan lokale voorschriften: Bij het kamperen moeten lokale voorschriften en wetten worden nageleefd. In sommige gebieden kunnen er beperkingen of verboden zijn op kamperen, het maken van vuur of andere activiteiten, en deze moeten worden gevolgd om onnodige problemen te voorkomen.

Samengevat, voordat je gaat kamperen, moet je jezelf zorgvuldig voorbereiden en ervoor zorgen dat je op de hoogte bent van de lokale klimatologische omstandigheden en voorschriften. Als je de veiligheidsinstructies en basisregels volgt, kun je genieten van een aangename en veilige kampeerervaring.

 1. Hoe moeten beginners hun bikepackingtour plannen met een fiets?

Bepaal de route en het traject: Voordat je je bikepackingtour met de fiets plant, moet je de route en het traject bepalen. Kies een minder uitdagende route en vermijd ruige bergpaden. Tegelijkertijd moet je rekening houden met je eigen conditie en ervaring en vervolgens de route kiezen die bij je past.

Bereid de uitrusting voor: Voordat de reis begint, moet je de benodigde uitrusting voorbereiden, waaronder tenten, slaapzakken, kookgerei, waterflessen, lampen, etc. Het is raadzaam om lichte, duurzame uitrusting te kiezen en ze in verschillende tassen te verpakken voor gemakkelijk dragen en opbergen.

Plan voor voedsel en water: Bij bikepacking zijn voedsel- en watervoorraden erg belangrijk. Plan de hoeveelheid voedsel en water die je per dag nodig hebt en kies voedingsmiddelen en flessenwater die gemakkelijk te dragen zijn. Het is ook handig om onderweg waterbronnen te identificeren voor het vullen van je waterflessen.

Veiligheid en gezondheid: Zorg ervoor dat je over de nodige veiligheids- en gezondheidsmaatregelen beschikt, zoals EHBO-kits, insectenwerende middelen en zonnebrandcrème. Zorg ervoor dat je fiets goed is onderhouden en dat je de basisreparaties kunt uitvoeren.

Geniet van de reis: Bikepacking is een avontuurlijke ervaring, dus vergeet niet om te genieten van de reis en de prachtige natuur om je heen. Neem de tijd om te ontspannen, foto's te maken en nieuwe plaatsen te verkennen.

Samenvattend is bikepacking een opwindende manier om te genieten van het buitenleven. Het combineert fietsen en kamperen en stelt avonturiers in staat om afgelegen gebieden te verkennen. Bij bikepacking is het belangrijk om een geschikte fiets te kiezen, de juiste uitrusting mee te nemen, bagage op een handige manier te dragen, aandacht te besteden aan veilig kamperen en de reis zorgvuldig te plannen. Met deze tips kunnen beginners genieten van een succesvolle en plezierige bikepackingtour.

Ik hoop dat deze informatie nuttig is! Als je nog meer vragen hebt, help ik je graag verder.